Dobre węglowodany w diecie – czy coś takiego w ogóle istnieje?
Wokół węglowodanów zdążyło narosnąć już wiele mitów. To głównie na ich barki zrzuca się nagłe przybieranie na wadze. Z drugiej jednak strony kto z nas potrafi oprzeć się słodkościom, kiedy spoglądają na nas praktycznie z każdej sklepowej półki? Cukry to jednak tylko jedno zasadniczo te gorsze oblicze węglowodanów. Niemniej jednak mają one w sobie także sporo dobrego i może nawet więcej, niż myślimy…
Czym są węglowodany – rodzaje
Węglowodany obok białka i tłuszczy są makroskładnikami czy też makroelementami. Oznacza to, że są zarówno źródłem kalorii, jak i energii, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Nie jest ich także w stanie sam ”wyprodukować” i musimy mu je dostarczyć wraz z dietą. Dobrze więc, by były to węglowodany jak najlepszej jakości. Do węglowodanów należą:
cukry,
błonnik
oraz skrobie.
Dzięki nim nasz mózg jest zdolny do jakiejkolwiek pracy, poprawia się pamięć oraz koncentracja, lepiej pracują mięśnie, a rezerwy energii nie są pobierane z białka. Ponadto dzielą się one na proste oraz złożone. To właśnie te pierwsze spożywane w nadmiarze mogą szkodzić. Z kolei węglowodany złożone to tzw. dobre węglowodany – wchłaniają się dłużej i po ich spożyciu nie następuje efekt szybkiego sięgnięcia po przekąskę. Na tych węglowodanach bazuje każda zdrowa dieta pudełkowa.
Ile potrzebujemy tych węglowodanów i gdzie ich szukać?
Węglowodany są jednym z filarów naszego pożywienia, potrzebujemy ich zatem dosyć sporo a dokładnie – tych dobrych węglowodanów. Przy czym ogólna ich wartość powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb danej jednostki. Różnimy się przecież między sobą, chociażby płcią, wiekiem czy wagą. Inne zatem mamy też zapotrzebowanie energetyczne. Węglowodany proste nazywane także monosacharydami składają się zazwyczaj z jednego cukru – fruktozy. Dalej mamy disacharydy oraz najbardziej wartościowe węglowodany złożone, czyli polisacharydy. To właśnie one powinny dostarczać nam 30-45% dobowej energii. Znajdziemy je m.in. w produktach skrobiowych, ziemniakach, fasoli, kaszy jaglanej, orzeszkach, soczewicy, roślinach strączkowych, warzywach czy pełnoziarnistym pieczywie. Możliwości jest całkiem sporo. To te rzeczy są bowiem podstawą piramidy żywieniowej. Dobrze zbilansowane posiłki to z kolei podstawa dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu każdego dnia.
Dieta niskowęglowodanowa – czy warto ją stosować?
Każdemu od czasu do czasu przyda się jakiś rodzaj diety redukcyjnej. Dieta pudełkowa Łódź o obniżonej zawartości węglowodanów sprawdzi się zwłaszcza u tych osób, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy oraz, które już odczuwają skutki długofalowego karmienia organizmu węglowodanami złożonymi i to w niemałej ilości. Zanim jednak przystąpimy do diety niskowęglowodanowej, warto wykonać odpowiednie badania i skonsultować się z lekarzem. W końcu jedzenia ma nas żywić, a nie dostarczać kolejnych problemów. Prawidłowo wyrobione nawyki żywieniowe, pozwolą jednak uniknąć podobnych problemów w przyszłości. W ciągu doby powinniśmy dostarczyć organizmowi minimum 130 g węglowodanów, przy czym te, które dostarczają jedynie tzw. ”puste kalorie”, czyli słodycze i produkty przetworzone nie wchodzą w ten bilans. Zbyt mała ilość węglowodanów w diecie może skutkować gorszym nastrojem i kondycją organizmu. Dlatego tak ważne są warzywa i owoce w codziennej diecie oraz produkty pełnoziarniste. Pamiętajmy o tym, zanim zdecydujemy się drastycznie obniżyć ilość węglowodanów…