Jakie wino wybrać do mięsa
Zwyczajem jest wypicie kieliszka lub dwóch lub szklanki jakiegoś napoju alkoholowego do dobrej kolacji. Trudno polemizować z tym, że wino najlepiej pasuje do każdego posiłku. Drinki z winem lubią zarówno kobiety, jak i mężczyźni, a prawdziwi koneserzy wina wiedzą nawet, jaki rodzaj wina wybrać do określonych potraw i kuchni świata. Dziś postanowiliśmy dowiedzieć się, jak dobrać wino do mięsa i różnych dań mięsnych.
Jak dobrać wino do mięsa?
Uważa się, że białe wino dobrze komponuje się z rybami, a czerwone z mięsem. Istnieją również formuły, takie jak „czerwone wino podaje się z czerwonym mięsem” i „białe wino podaje się z białym mięsem”. Nie muszą być one ściśle przestrzegane. Do dań rybnych i mięsnych można podawać wina czerwone, białe i różowe. Najważniejsze jest, aby wybrać bukiet smaku i aromatu, który będzie dobrze pasował do określonego rodzaju mięsa lub ryby, przypraw użytych w potrawie, metody gotowania, soczystości i bogactwa itp.
Jednocześnie smak potraw i serwowanych do nich napojów można ze sobą łączyć lub kontrastować. Im bardziej skomplikowane danie i im więcej uwagi trzeba mu poświęcić, aby doświadczyć bogactwa kompozycji smakowej, tym prostsze i bardziej neutralne powinno być wino. I odwrotnie – proste, jednoskładnikowe dania mięsne (stek, grill) najlepiej podawać z bogatymi i pełnymi trunkami, które mają cały bukiet smakowy.
Dlaczego powszechnie uważa się, że czerwone wino lepiej pasuje do mięsa niż białe? Skąd wziął się ten stereotyp? Faktem jest, że tanina, która jest zawarta w czerwonych winach w dużych ilościach, pomaga rozkładać tłuszcze w mięsie. Czerwone wino dobrze komponuje się z kebabami i stekami z różnych rodzajów mięsa, kaczki i jagnięciny, wieprzowiny w dowolnej postaci.
Ale białe wino może również podkreślić smak potraw mięsnych. Eksperci od wina ze sklepu internetowego BottleBox twierdzą, że szczególnie dobrze komponuje się ono z białym mięsem – królikiem, kurczakiem, indykiem, kaczką i innym drobiem. Lekkie białe wina nadają się również do pikantnych dań kuchni azjatyckiej i najlepiej podawać je schłodzone.
Istnieje kilka korzystnych wskazówek dotyczących tego, które wino jest odpowiednie do określonych dań mięsnych:
- do dań narodowych wybieraj wina z tego samego kraju i regionu;
- czerwone, kwaśne wina o wysokiej zawartości garbników powinny być wybierane do tłustych mięs;
- lekkie wina o neutralnym aromacie i smaku są odpowiednie do chudego mięsa;
- wina musujące są odpowiednie do dań wieloskładnikowych (w tym sałatek).
Wybór odmiany wina do konkretnych potraw
Zamierzamy opowiedzieć o niektórych winach, które będą idealnie pasować do konkretnego dania. Zamierzasz ugotować jedno z tych dań na kolację? Koniecznie sprawdź naszą ściągawkę.
- Duszone mięso
Wybieraj czerwone wina z owocowymi nutami. Idealne będą francuskie wina z regionu Bordeaux – Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc. W ich aromacie i smaku wyczuwalne są nuty jagód, zwłaszcza malin. Dodadzą one pikanterii posiłkowi z miękkim duszonym mięsem.
- Mięso w stylu francuskim
Francuskie mięso jest tradycyjnie pieczone w piekarniku z ziemniakami, cebulą i serem. Przyrządza się je z wieprzowiny i wołowiny. Do tego dania pasują świeże i musujące wina o neutralnym smaku: biały i różowy szampan, młode czerwone wino, wina toskańskie, Chianti.
- Mięso z grilla
Wina z nutami skóry, tytoniu i przypraw nadają się do grillowanego mięsa, grilla i steków gotowanych na ogniu. Merlot, Cabernet i Tempranillo, czerwone wina toskańskie, młode Beaujolais wyróżniają się średnią gęstością smaku i orzeźwiającą kwasowością.
- Pieczone mięso
Do soczystego pieczonego mięsa idealnie nadaje się bogate czerwone wino o owocowym smaku. Dobrymi przykładami są Merlot, Beaujolais lub Malbec. Jeśli danie jest pikantne, wybierz napoje z nutami ciemnych jagód, a jeśli zawiera czosnek, wybierz klarowne młode czerwone wino.
- Mięso drobiowe
Białe dietetyczne mięso z kurczaka lub indyka doskonale pasuje do białego wytrawnego wina, podczas gdy ciemne mięso drobiowe, takie jak kaczka, najlepiej podawać z czerwonymi winami o średnim smaku i miękkich taninach. Są to Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Malbec lub Cabernet Franc.
Artykuł sponsorowany
Zobacz także: Dlaczego kury gubią pióra? Przyczyny i sposoby zapobiegania
Zobacz także: Czerwone porzeczki – owocowy skarb w domowym winiarstwie
Zobacz także: Do jakich dań pasuje riesling? – idealne połączenia w kuchni