5 pomysłów na świąteczne wypieki
Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez słodkich wypieków. Wyśmienite strucle, pierniki, serniki, makowce, babki, a także torty i ciasteczka co roku trafiają na polskie stoły, aby rozpieszczać podniebienia. Często przed świętami pojawia się pytanie, co upiec, aby nie tylko zaskoczyć domowników, lecz również zaproszonych gości. Poniżej postanowiliśmy zaprezentować 5 pomysłów na świąteczne wypieki.
1. Tradycyjny piernik
W Boże Narodzenie nie może zabraknąć tradycyjnego piernika. To wyjątkowe wigilijne ciasto o korzennym zapachu, przepełnione nutą imbiru, goździków, gałki muszkatołowej oraz kardamonu wprowadzi swoim aromatem niesamowity nastrój już po przekroczeniu progu mieszkania. Piernik można przełożyć kremem z powidłami i udekorować polewą czekoladową lub białym lukrem.
W celu nadania wyjątkowego kształtu temu wypiekowi należy poszukać wysokiej jakości formy do pieczenia. Należy również pamiętać o tym, aby wypiek ten wyróżniał się eleganckim kształtem. Dlatego blachy do ciasta powinny być wykonane z pierwszej klasy materiałów. Idealnie sprawdzą się tu formy ze stali nierdzewnej z powłoką „non-stick” dostępne w sklepie internetowym Radochy Gospochy.
2. Tort z kremem
Na świątecznym stole nie może zabraknąć przynajmniej jednego wypieku z kremem i owocami. Dlatego tort na Boże Narodzenie to absolutny must-have. Wybór jego smaku jest kwestią indywidualną, jednak doskonale sprawdzą się tu aromatyczne wypieki z kremem czekoladowym, orzechowym, wiśniowym, poziomkowym, kawowym, a także śmietankowym. Ponadto tort świąteczny pozwala na nieograniczone możliwości dekoracyjne. Tu można wykorzystać wcześniej upieczone pierniki lub czekoladki do stworzenia unikatowych ozdób, a także wykonać polewy i figurki z masy cukrowej.
3. Keks z bakaliami
Keks to ciasto, obok którego trudno przejść obojętnie. Ozdobiony bakaliami, suszonymi owocami, a także polany lukrem rozpieszcza zarówno oczy, jak i podniebienie. W celu upieczenia keksu konieczny okazuje się wybór odpowiedniej blachy do ciasta, która pozwoli nadać jej właściwego kształtu. Idealna okaże się tu keksówka, czyli podłużna forma, często wykorzystywana do pieczenia chleba lub pasztetu.
4. Bûche de Noël
Ten wyśmienity wypiek oblany czekoladową polewą z bajecznym kremem zachwyca niesamowitym smakiem, w którym łączą się czekolada, kakao, piernik i cynamon. Kształtem przypomina pień drzewa, dając jednocześnie nieograniczone możliwości dekoracyjne. Bûche de Noël to wypiek spożywany we Francji po pasterce oraz częściej gości na wigilijnym stole w Polsce i w innych krajach Europy.
5. Pierniczki i inne łakocie
Pieczenie ciasteczek w kształcie choinek, reniferów, piernikowego ludzika, dzwoneczków i gwiazdek od wielu lat było piękną tradycją. Niegdyś polane samym lukrem współcześnie charakteryzują się fantazyjnymi zdobieniami. Pierniczki i inne słodkie łakocie zachwycają niesamowitym wyglądem, a smakują jeszcze lepiej.
W celu stworzenia eleganckich kształtów niezbędne okazują się odpowiednie wykrawacze do ciastek wykonane z wysokiej jakości stali. Muszą one być wytrzymałe na odkształcenie oraz pokryte powłoką antykorozyjną.