Pyszne i zdrowe domowe batony, które dodadzą Ci energii na cały dzień
Chcesz, aby Twoje przekąski były zdrowe, syte i pyszne? Lubisz czasem coś przekąsić słodkiego, ale obawiasz się o kalorie? Skorzystaj z naszych przepisów, aby zrobić pyszne domowe batoniki mocy, niczym Anna Lewandowska. Te pyszne i proste batoniki dodadzą Ci energii, kiedy tylko będziesz tego potrzebować!
Zdrowa energia z odżywczych składników
W ciągu dnia każdy z nas potrzebuje energii — do pracy, treningów, wytężonego wysiłku umysłowego. Dlatego tak wielu z nas każdy dzień zaczyna od aromatycznej dawki kofeiny, która ma nas pobudzić. W ciągu dnia czasem również potrzebujemy dodatkowego zastrzyku energii. Warto mieć przy sobie pyszne energetyczne ciasteczka zrobione własnoręcznie. Są one z pewnością zdrowsze niż te, które kupimy w sklepie, a dodatkowo w domu możemy stworzyć batoniki, które będą idealnie stworzone dla naszych kubków smakowych.
Te pyszne, domowe batony energetyczne bez pieczenia wykonasz z suszonych owoców, orzechów, ziaren, miodu i innych składników. Są również wegańskie, i bezglutenowe. Są idealne na przekąskę w ciągu dnia lub na uzupełnienie energii po treningu.
Batonik na słodko
Składniki:
daktyle 50 g
suszona żurawina 100 g
nasiona dyni 100 g
nasiona słonecznika 100 g
migdały i orzechy 150 g
wiórki kokosowe 1 łyżka
nasiona Chia 50 g
miód
Przygotowanie:
Migdały wraz z orzechami zmiel za pomocą rozdrabniacza lub miksera. Możesz je również roztłuc młotkiem. Wymieszaj je z pozostałymi składnikami — żurawiną, wiórkami, pestkami. Daktyle pokrój i również dodaj do mieszanki. Po wymieszaniu składników dodaj miód, aby wszystko razem zlepić — możesz wymieszać mikserem. Z powstałej masy uformuj batoniki. Włóż do lodówki, aby masa się utrwaliła.
Wskazówka — zamiast daktyli możesz użyć suszonej moreli, lub wiśni. Nasiona Chia możesz zamienić na nasiona lnu.
Ten przepis daje 10 batonów energetycznych.
Batoniki mussli
Składniki:
100 g daktyli
100 g płatków mussli lub granoli
100 g wybranych orzechów
nasiona słonecznika
kawałki czekolady
Składniki wymieszać — daktyle, płatki mussli, zmielone orzechy, nasiona i czekoladę. Daktyle sprawią, że masa będzie mogła się ładnie formować, jednak jeśli będą się batoniki rozlatywały, można dodać miodu lub więcej suszonych daktyli. One również dodadzą słodkości, więc należy je dać tyle, aby batoniki mogły się ładnie uformować. Uformowane batoniki można dodatkowo obtoczyć jeszcze w płatkach mussli.
Gotowe batoniki należy włożyć co najmniej na godzinę do lodówki.
Zalety domowych batoników
Przygotowanie domowych batonów jest proste, a z pewnością da nam wiele satysfakcji. Ci najważniejsze, jedząc takie batony, mamy pewność, że są one zdrowe, nie zawierają niezdrowych cukrów i są przyrządzone ze składników, bezpiecznych dla nas. Jest to szczególnie ważna kwestia dla alergików. Produkty przez nas wybrane mogą być najwyższej jakości, a kupując batony w sklepie, nie wiemy, czy np. do ich produkcji nie użyto starych, zgniłych owoców, czy przeterminowanych produktów.
Przechowywanie batoników
Gotowe batoniki można przechowywać w lodówce przez około tydzień, czy nawet dwóch. Unikać należy wkładania ich do foliowych torebek, ponieważ pod wpływem ciepła mogą się zlepiać, dlatego lepiej je przechowywać w opakowaniach na żywność, np. lunch boxach.
Batoniki te są energetyczne i zawierają wiele cennych witamin i minerałów, które wchodzą w skład produktów, z których są zrobione. Tak naprawdę możemy do nich dodać wiele składników, według naszego uznania. Taka przekąska będzie zdrowa, pożywna i smaczna.