„Wielkanocne tradycje kulinarne” – kolejne smakołyki
Zarząd Powiatu Nyskiego, który organizuje konkurs kulinarny „Wielkanocne tradycje kulinarne” odwiedza Kolejne koła Gospodyń Wiejskich. Tym razem Joanna Burska – członek zarządu powiatu nyskiego oraz Zbigniew Karnaś przewodniczący Komisji Środowiska i Rozwoju Obszarów Wiejskich odwiedzili dziś kolejne dwa koła gospodyń wiejskich w Karłowicach Małych oraz Iławie.
Na talerzach pojawiły się kolejne pysze dania. KGW Karłowice Małe przygotowało potrawę o nazwie „Naczynka Karłowicka”, natomiast Koło Gospodyń Wiejskich Iławianki – Tort Wielkanocny, który jest bogatą owocową kompozycją z kremem budyniowym i serowym. Jest podawany w okresie Świąt Wielkanocy. Ważnym elementem jest dekoracja tortu, która nawiązuje do symboliki świąt.