Arabica a robusta – która kawa jest lepsza?
W świecie kawy obecnie liczą się dwaj główni gracze – arabica i robusta. Te dwa gatunki kawy zdominowały współczesny rynek i to one najczęściej trafiają do naszych kubków czy filiżanek. Pewnie zdarzyło Ci się usłyszeć, że to właśnie arabica jest tą lepszą kawą – ale czy na pewno jest to prawda?
Arabica i robusta – główne różnice
A zatem – czym się różni arabica od robusty? Przede wszystkim – lokalizacją upraw. Arabica jest uprawiana przede wszystkim w Ameryce Południowej i Afryce, a jej kluczowym producentem pozostaje Brazylia. Robusta jest natomiast mniej wymagająca w uprawie i pochodzi głównie z Azji, najczęściej z Wietnamu. Zazwyczaj jest też dużo tańsza.
To jednak dopiero początek różnic. Robusta posiada mniejsze ziarna niż arabica, a jej krzewy są wyższe i osiągają do 4,5-6 m wysokości. Krzewy arabiki osiągają ok. 2,5-4,5 m.
Kolejna różnica to smak. Kawy arabica są łagodniejsze w smaku i często wyczuwamy w nich nuty kwiatowe czy owocowe. Z kolei robusta jest kawą wyrazistą, orzechową i najczęściej pozostawia gorzki posmak. Dla wielu osób jest przez to gorsza w smaku, choć wciąż ma swoich wielbicieli.
Przeczytaj także: https://bigbeans.pl/jaki-mlynek-do-kawy-jest-najlepszy-rodzaje-mlynkow-do-kawy/
Robusta wygrywa natomiast, jeśli chodzi o zawartość kofeiny. Szacuje się, że arabica posiada ok. 1.5% kofeiny, natomiast robusta prawie dwukrotnie tyle, ok. 2.7%.
Która kawa jest lepsza?
Preferencje kawowe to sprawa indywidualna. Wiele osób preferuje łagodniejszy smak arabiki, ale również robusta ma swoich zwolenników. W jej rodzimym Wietnamie jest serwowana na dziesiątki sposobów, a niektóre z nich są wyjątkowo zaskakujące (np. kawa… z masłem).
Przeczytaj także: https://bigbeans.pl/bar-kawowy/
Dobrej jakości robusta będzie smakować lepiej, niż słaba arabika, ale niestety bywa trudno dostępna. Obecnie robusta najczęściej występuje jako średniej jakości wypełniacz w kawach mieszanych. Jej dodatek pozwala na podbicie zawartości kofeiny i zredukowanie kosztów produkcji (w porównaniu do czystej arabiki, która jest droższa).
Co ciekawe, takie mieszaki arabiki i robusty są bardzo popularne w kawach do espresso. Jeśli przyjrzysz się swojej ulubionej kawie do ekspresu, może okazać się że to właśnie mieszanka arabiki i robusty – nie musisz więc wcale wybierać.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat parzenia kawy, zajrzyj na branżowy blog bigbeans.pl.
Przeczytaj także:
Zobacz także: STOLIK KAWOWY Z ŻYWICĄ – NAJNOWSZY TREND W BRANŻY WYSTROJU WNĘTRZ