Ciekły azot w gastronomii – co trzeba na ten temat wiedzieć?
Kuchnia molekularna zwana także kuchnią modernistyczną to obecnie coraz popularniejszy trend kulinarny. Zyskuje coraz większą popularność również w Polsce. Mimo skomplikowanej nazwy kuchnia molekularna bazuje na produktach pochodzenia naturalnego. Jej podstawą jest m.in. ciekły azot. Jakie jest jego zastosowanie w gastronomii?
Czym jest ciekły azot?
Ciekły azot to w zasadzie gaz niepalny i nietrujący. Nie należy się więc go obawiać w kuchni. Jest bezpieczny i pozwala osiągnąć podczas gotowania niesamowite efekty.
Po raz pierwszy skroplenie azotu przeprowadzone zostało na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie w roku 1883. Dokonali tego Karol Olszewski i Zygmunt Wróblewski. Okazało się, że w normalnych warunkach atmosferycznych ciekły azot wrze w temperaturze około -196 stopni Celsjusza.
Jakie właściwości ciekłego azotu są wykorzystywane w gastronomii?
Ciekły azot ma szerokie zastosowanie, ale na ogół jest wykorzystywane w przemyśle spożywczym i gastronomii. Mowa tutaj przede wszystkim o wspomnianej kuchni eksperymentalnej.
Ciekły azot pozwala na błyskawiczne zamrożenie danego produktu spożywczego, ale nie zmienia jego smaku czy zapachu. Dodatkowo składniki nie tracą swojej jędrności i pierwotnej konsystencji. Cała potrawa prezentuje się efektownie i doskonale smakuje. Nie da się ukryć, że użycie w kuchni ciekłego azotu jest bardzo spektakularne.
Praktyczne zastosowanie ciekłego azotu w kuchni
Zastosowanie w gastronomii ciekłego azotu bywa bardzo szerokie. Dzięki tej wyjątkowej substancji można przygotowywać różnego rodzaju ciepłe i zimne potrawy.
Po zanurzeniu sosu w ciekłym azocie pokrywa się on warstwą lodu o temperaturze około -80 stopni Celsjusza. Wnętrze jest z kolei ciepłe i ma około 20 stopni Celsjusza. Doznania smakowe są wówczas naprawdę wyjątkowe. Przy pomocy ciekłego azotu przygotować też można wyjątkowe lody i to o naprawdę nietuzinkowych smakach. Ciekły azot przydaje się także w pracy barmana.
Ciekły azot w kuchni – co jeszcze warto wiedzieć?
Kluczowe znaczenie ma w tym przypadku zachowanie wszystkich środków ostrożności. Ciekły azot ma bardzo niską temperaturę. Nieodpowiednio użytkowany staje się bardzo niebezpieczny. Dlatego koniecznie trzeba się zaopatrzyć w rękawice i gogle ochronne. Okazuje się, że nawet małe pryśnięcie substancją w oko może skończyć się utratą wzroku. Skroplony azot powinien być przechowywany w specjalnych naczyniach – dewarach. Znaleźć je można między innymi w ofercie sklepu internetowego https://www.cryogenshop.pl/.