Czym jest pieczywo bezglutenowe? Sprawdzamy!
Czym jest gluten?
Zanim skupimy się na naszym głównym zagadnieniu i odpowiemy na kluczowe pytanie, chcemy przedstawić, czym tak właściwie jest gluten. Jak się okazuje, jest to białko roślinne, które składa się z gluteliny i gliadyny. Występuje w ziarnach większości zbóż takich jak pszenica, żyto, orkisz, jęczmień oraz owies.
Składnik ma znikome wartości odżywcze — odpowiada jednak za konsystencję ciasta — spulchnia je i nadaje mu objętości. Dodatkowo zapobiega szybkiemu wysychaniu masy. Wszystkie te właściwości uaktywniają się dopiero wtedy, gdy gluten zostanie połączony z wodą. Najogólniej można stwierdzić, że gluten odpowiada za cechy, na które często zwracasz uwagę podczas wyboru pieczywa. Zapewnia jego odpowiednią konsystencję i miękkość. Czy jednak produkty pozbawione tego składnika mogą być równie dobre? Odpowiedź znajdziesz tuż poniżej!
Czym jest pieczywo bezglutenowe?
Zastanawiasz się, czy będąc na diecie bezglutenowej, możesz spożywać pieczywo? Oczywiście – z tą jednak różnicą, że powinno być ono pozbawione glutenu. Najlepszym wyborem będą zatem takie wyroby jak chleb kukurydziany i ryżowy. Sprawdzą się także chleby wzbogacane innymi pełnowartościowymi mąkami bezglutenowymi, np. słonecznikową lub gryczaną. Dobrym rozwiązaniem może być również pieczywo chrupkie amarantusowe, które znajdziesz np. w ofercie sklepu internetowego https://strefa-zdrowia.eu/. Jest to miejsce proponujące szeroki wybór różnorodnych produktów idealnych dla osób na diecie bezglutenowej i nie tylko. W tym sklepie kompleksowo zaopatrzysz się we wszystko, co niezbędne w Twojej kuchni.
Po czym rozpoznać pieczywo bezglutenowe?
Przed zakupem pieczywa koniecznie upewnij się, czy produkt jest w 100% pozbawiony tego białka. Czasem zdarza się tak, że nawet jeśli chleb wypiekany jest z odpowiedniej mąki, mogą się w nim znajdować śladowe ilości tego składnika. Pamiętaj więc, że produkty bezglutenowe oznaczone są licencjonowanym symbolem, na którym widnieje przekreślony kłos. Możesz mieć wówczas pewność, że są całkowicie bezpieczne i nadają się do spożycia przez osoby z nietolerancją tego składnika. Możesz je zatem spożywać bez obaw o swoje zdrowie.