Kreatywne, ale zdrowe kombinacje smakowe w sokach owocowo-warzywnych
Soki owocowo-warzywne to bogactwo witamin i minerałów, zwłaszcza jeśli są tłoczone na zimno. Dzięki procesowi obróbki z użyciem niskiej temperatury, soki NFC zachowują większość cennych dla zdrowia składników odżywczych. Z tego powodu warto włączyć je do swojej codziennej diety. Aby Ci się nie znudziły, możesz wybierać spośród różnych kombinacji, dobranych nie tylko pod kątem walorów smakowych, ale również zdrowotnych.
Jak powstaje sok owocowo-warzywny NFC?
Na sklepowych półkach znajdziesz dwa główne rodzaje soków. Te najbardziej popularne i najliczniejsze to tzw. soki z koncentratu, powstałe poprzez rozcieńczenie wodą i przy użyciu wysokich temperatur. Druga grupa to tzw. soki NFC (not from concentrate), które powstają bezpośrednio z całych owoców i warzyw. Najczęściej są tłoczone na zimno, co oznacza, że używa się do tego procesu niskich temperatur. Dzięki temu zachowują cenne witaminy, minerały oraz pierwiastki ważne dla naszego zdrowia. Soki NFC występują w różnych połączeniach smakowych, dzięki czemu możesz wybierać te, które najbardziej Ci odpowiadają. Po jakie kombinacje warto sięgać?
Tłoczone soki owocowo-warzywne
Konkretne połączenia owoców i warzyw nie są kwestią przypadku, ale przemyślanego wyboru producenta. Warto dowiedzieć się o nich więcej, zanim zamówisz soki tłoczone na zimno z dostawą do domu.
Jabłko-marchew-pomarańcza
Popularne połączenie jabłka i marchwi, które doskonale współgrają smakowo, zostało wzbogacone o cytrusowy, rześki aromat pomarańczy, a także jej właściwości odżywcze. To nie tylko eksplozja smaku, ale również bomba witaminowa.
Jabłko-marchew-malina
Dzięki obecności malin popularna kombinacja marchwi i jabłek zyskuje głębi oraz słodyczy. To świetny wybór dla tych, którzy chcą zadbać o swoją odporność, maliny są bowiem bogatym źródłem witaminy C. Tego typu kombinacja w sokach NFC jest także świetnie tolerowana przez małe dzieci.
Jabłko-burak
Zarówno jabłka, jak i buraki śmiało mogą pretendować do miana polskich superfoods. Stanowią bogactwo cennych dla naszego zdrowia witamin i minerałów. Zawarte w nich składniki odżywcze wspomagają działanie układu trawiennego oraz odpornościowego. To także zaskakująco smaczna kombinacja. Warto poszukać jej u sprawdzonego producenta soków tłoczonych i zamówić zapas z dostawą do domu, np. na okres jesienno-zimowy.
Jabłko-pietruszka
To połączenie może początkowo dziwić, nie wahaj się jednak z zakupem, jeśli znajdziesz sok z tłoczonego jabłka i pietruszki. Jest orzeźwiający w smaku i doskonale nawadnia, dlatego można go pić latem zamiast lemoniady. Stanowi także doskonały wybór w sezonie jesiennym i zimowym, kiedy jesteśmy dużo bardziej narażeni na infekcje wirusowe, takie jak przeziębienie czy grypa. Zarówno jabłko, jak i pietruszka to cenne źródło witaminy C, wspomagającej odporność oraz będącej wartościowym antyoksydantem, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu poprzez neutralizację wolnych rodników.
Więcej informacji znajdziesz tutaj: https://naszatlocznia.pl/k/soki/