Migdały – produkt o cennych właściwościach odżywczych
Migdały to nasiona owocu drzewa migdałowego. Są cenione przez lekarzy i dietetyków ze względu na swe wartości odżywcze. Są źródłem wielu witamin i minerałów. To bogactwo zdrowych kwasów tłuszczowych i białka.
Migdały np. ze sklepu bee.pl bardzo korzystnie wpływają na pracę mózgu. Zawierają ryboflawinę i L-karnitynę. To składniki odżywcze ważne w utrzymaniu zdrowego mózgu. Spożywanie migdałów zapobiega wystąpienia choroby Alzheimera i Parkinsona.
Ponieważ migdały zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych i witaminy E, korzystnie wpływają na kondycję skóry. Flawonoidy zawarte w migdałach usuwają z organizmu wolne rodniki. Posiadają też działanie przeciwzapalne.
Migdały powodują szybkie uczucie sytości. Zapobiegają przejadaniu się i pomagają kontrolować apetyt. Są mniej kaloryczne niż inne rodzaje orzechów. Są źródłem błonnika pokarmowego, zawierają mało węglowodanów, dlatego stanowią znakomitą przekąskę dla osób, które pragną utrzymać szczupłą sylwetkę.
Migdały kontrolują poziom cukru we krwi. U osób regularnie spożywających migdały nie dochodzi do gwałtownego wzrostu i spadku poziomu glukozy we krwi. Migdały zawierają też składniki probiotyczne pomagające w rozwoju zdrowych bakterii w obrębie mikroflory jelitowej.
Fosfor i magnez zawarty w migdałach to składniki niezbędne do utrzymania zdrowych kości i zębów. Zmniejszają ryzyko wystąpienia osteoporozy,
Jak spożywać migdały?
Migdały można spożywać jako przekąskę, można dodawać je do ciast, deserów, sałatek, owsianek. Można wybrać migdały w płatkach.
Migdały namoczone są bardziej miękkie i łatwiejsze do strawienia. Moczenie migdałów sprawia, że łatwiej wchłaniają się składniki odżywcze. Wystarczy moczyć migdały przez 5-6 godzin. Z migdałów produkuje się mleko migdałowe, mąkę migdałową, marcepan.
Mleko migdałowe to doskonały zamiennik mleka krowiego. Można je kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie w domu. Mogą je spożywać osoby z nietolerancją laktozy i osoby, które mają alergię na mleko krowie.
Mąka migdałowa to alternatywa dla mąki tradycyjnej. Jest zdrowsza i smaczniejsza od mąki pszennej. Szczególnie polecana jest osobom na diecie bezglutenowej, wegetariańskiej, wegańskiej, cukrzycowej, ketonicznej.
Migdały w kosmetyce
Migdały znajdują też zastosowanie w kosmetyce. Z migdałów powstaje olejek migdałowy, który posiada działanie nawilżające i regenerujące. Mleczko migdałowe również jest dodatkiem do kosmetyków pielęgnacyjnych.