Powiat nyski od kuchni
We wtorek w Hajdukach Nyskich obyło się spotkanie Zarządu Powiatu Nyskiego z przedstawicielkami Kół Gospodyń Wiejskich.
We wtorek 13 lutego w Hajdukach Nyskich odbyło się spotkanie „Powiat nyski od kuchni” przygotowane przez Starostwo Powiatowe dla wszystkich Kół Gospodyń Wiejskich, które uczestniczyły w konkursach organizowanych przez Powiat Nyski
Jak mówił nam starosta nyski Andrzej Kruczkiewicz spotkanie było okazją do podsumowania dotychczasowej działalności Zarządu Powiatu Nyskiego wobec Kół Gospodyń Wiejskich.
Jest to podsumowanie naszej działalności, jako Zarządu Powiatu oraz ostatnich lat, w których zaczęliśmy organizować konkursy i wpsierać przez nie Koła Gospodyń Wiejskich. Tych kół jest bardzo wiele. Część z nich ma długą tradycję, a niektóre z nich powstały kilka miesięcy temu. Ich liczba cały czas rośnie. Wszystkie chcą działać, a to jest najważniejsze. Ich działania powodują to, że produkt regionalny, szczególnie mówimy tutaj o pewnych potrawach, które są kultywowane, a zazwyczaj z tego to się bierze, są takim naszym dobrym narodowym i z tego słyniemy. Myślę, że Polska zrobiła w tym kierunku największy krok i naprawdę wiele państw dzisiaj się może od nas tego uczyć – powiedział nam starosta Andrzej Kruczkiewicz.
Wicestarosta Damian Nowakowski, podsumowując dla nas spotkanie w Hajdukach Nyskich podkreślił z kolei, że było ono dobrą okazją do wymiany doświadczeń, rozmowy o przyszłości, a także bieżących problemach KGW.
Inicjatywa „Powiat nyski od kuchni” to podsumowanie wszystkich wcześniejszych wydarzeń, w których udział brały Koła Gospodyń Wiejskich z naszego powiatu. Panie przedstawiały swoje popisowe potrawy, rozmawialiśmy o przyszłości, o aktualnych problemach, o trudach w funkcjonowaniu. Uczestniczki spotkania wymieniły również między sobą swoje spostrzeżenia. Rozmawialiśmy także o tym, z jakich projektów można korzystać, żeby Koła Gospodyń Wiejskich dalej się rozwijały. Jestem bardzo zadowolony, ponieważ spotkanie to przebiegło w miłej atmosferze. Patrząc na obecne na wydarzeniu przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich, można stwierdzić, że wszystkie panie są szczęśliwe i mówią, że takich spotkań trzeba więcej, ponieważ ta integracja i wymiana doświadczeń jest dla nich bardzo ważna. My jako Zarząd Powiatu bardzo się cieszymy, że powstał taki pomysł, bo był to strzał w dziesiątkę – mówił nam wicestarosta Damian Nowakowski.
Inicjatywa spotkała się również z bardzo pozytywnym przyjęciem ze strony uczestników spotkania.
Wydarzenie było cudowne. Spotkałyśmy się wszystkie, które brałyśmy udział w konkursach organizowanych przez Starostwo Powiatowe. Cudowna atmosfera, cudowna wymiana zdań i oczywiście przepisów kulinarnych – mówiła nam o inicjatywie „Powiat nyski od kuchni” gospodyni z KGW z Kamienicy.
Uczestnicy spotkania najczęściej zwracali uwagę, że było ono świetną okazją do wymiany doświadczeń oraz spróbowania popisowych dań Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu. Doceniono również integracyjny charakter wydarzenia.
Jesteśmy bardzo zadowoleni z pobytu tutaj. Wspaniała uroczystość integrująca społeczność wiejską. Uważam, że trzeba kontynuować tego typu spotkania. Panie mają niestworzone pomysły, a degustacja tych wszystkich wspaniałości to jest mistrzostwo świata – mówiła nam jedna z uczestniczek spotkania.