Srebro w kuchni – poznaj 3 zalety korzystania ze srebrnej zastawy!
Coraz więcej osób zwraca uwagę na wysoką jakość przedmiotów, którymi się otacza. Dotyczy to zarówno odzieży, kosmetyków czy dekoracji w domu, jak i zastawy stołowej. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, jakie są największe zalety korzystania ze srebrnej zastawy stołowej!
Wysokiej jakości przedmioty są w stanie posłużyć przez wiele lat, nie niszczeją i pozwalają poczuć się we własnym domu jeszcze bardziej komfortowo. Nierzadko korzystnie wpływają na zdrowie. Jak srebro w kuchni może odmienić wygodę spożywania posiłków w twojej rodzinie? Przekonaj się!
-
Ponadczasowa jakość i długowieczność
Srebro to metal szlachetny wyróżniający się wysoką odpornością na działanie czynników zewnętrznych. Nie koroduje i nie wchodzi w reakcję z pierwiastkami znajdującymi się w powietrzu czy wodzie. Jedynym zagrożeniem może być siarka, która tworzy na powierzchni srebra szarą lub czarną warstwę – wystarczy jednak odpowiednia pielęgnacja srebra, aby chronić je przed wystąpieniem osadu. Można go również z łatwością usunąć.
Dzięki temu nawet częste korzystanie ze srebrnej zastawy lub sztućców nie spowoduje utraty wartości czy niszczenia ich. Co istotne – srebrne sztućce są wyjątkowo wytrzymałe i niepodatne na odkształcenia. Z pewnością korzystając z tańszych zamienników, miałeś sytuację, w której podczas mocniejszego nacisku doszło do odkształcenia się widelca lub łyżki. W przypadku sztućców ze srebra taka sytuacja nie będzie mieć miejsca.
Warto też wspomnieć, że srebrna zastawa jest długowieczna – możesz przekazywać ją potomstwu lub swoim bliskim, którzy będą z niej korzystać przez kolejne lata. Wystarczy odpowiednio o nią dbać, aby posłużyła przez długi czas lub stała się wręcz rodzinną pamiątką.
-
Srebro w kuchni wspiera zdrowie
Udowodniono, że jedzenie srebrnymi sztućcami jest zdrowe – podczas ich używania wytwarza się tzw. srebro koloidalne, wykazujące działanie przeciwbakteryjne i grzybobójcze. Pojawia się również efekt dezynfekujący. Srebro nie jest sprzyjającym podłożem do rozwoju chorobotwórczych patogenów, co zaobserwowano już wiele lat temu. W latach 80. XX wieku nazwano go wręcz antybiotykiem bogatych ludzi.
-
Lepszy smak posiłków
Nie trzeba zgadywać, który posiłek będzie lepiej smakował – ten podany w restauracji na estetycznej zastawie, czy ten przywieziony przez dostawcę w plastikowym lub styropianowym opakowaniu. Sposób podania jedzenia ma ogromne znaczenie dla odbioru jego smaku i aromatu, nawet jeśli jest to jedynie działanie podświadome. Dotyczy to również porównania srebrnej zastawy z tą zwykłą, wykonaną z tworzyw sztucznych.
W przypadku zastawy srebrnej pojawiają się 2 zjawiska – poprawa smaku spożywanych posiłków w związku z estetyką podania ich, a także poprawa smaku związana z indywidualnymi parametrami srebra jako metalu. Wino podane w srebrnym kieliszku zyska wykwintność i będzie mogło rozwinąć bukiet smaku, natomiast mięso spożywane srebrnymi sztućcami automatycznie staje się bogatsze.