Dobry architekt to podstawa przy otwieraniu lokalu gastronomicznego! Przekonaj się sam
Otwarcie restauracji nie należy do najprostszych rzeczy. Wszystkie lokale użytku publicznego muszą spełniać szereg wymagań prawnych. Jest to istotne nie tylko pod względem tego, że będziesz tam serwował jedzenie ale również dlatego, że z tego miejsca będą korzystać ludzie. Wszystko musi zostać zatwierdzone przez Sanepid wykonujący regularne kontrole. Przed rozpoczęciem jakichkolwiek działań Twoim nieodłącznym kompanem powinien być doświadczony architekt! Przeczytaj nasz artykuł i przekonaj się dlaczego podczas otwierania restauracji nie warto działać na własną rękę!
Nie wiesz jak rozplanować pomieszczenia? Przydatny okaże się projekt architektoniczny
Wybrałeś już lokalizację w jakiej chcesz otworzyć swoją wymarzoną restaurację? Przed oczami masz długą kolejkę gości zwabionych pięknym zapachem Twoich potraw? Na razie odsuń marzenia na bok i zacznij spełniać wymogi prawne! Każdy lokal użytku publicznego, a szczególnie gastronomiczny przed rozpoczęciem działalności musi posiadać szereg dokumentacji zatwierdzonych przez odpowiednie władze. Miejsce, gdzie przychodzą ludzie oraz gdzie jest kontakt z żywnością funkcjonuje na podstawie ściśle określonych zasad. Miej świadomość, że niedostosowanie się do choćby jednego przepisu będzie skutkowało poważnymi konsekwencjami prawnymi. Kluczem jest projekt architektoniczny, bez niego ani rusz! Wszystkie pomieszczenia i połączenia między nimi muszą być właściwie rozplanowane, aby nie dopuścić do sytuacji niezgodnych z zaleceniami Sanepidu. Każdy lokal gastronomiczny jest podzielony na strefę brudną oraz czystą. Nie można dopuścić np. do kontaktu brudnych warzyw przywiezionych przed dostawcę z daniami wydawanymi klientom. W restauracji wszystko musi zachodzić zgodnie z ustalonym porządkiem.
A co z wystrojem? Pomoc architekta znającego aktualne trendy jest nieoceniona
Profesjonalny architekt przygotuje dla Ciebie zarówno projekt architektoniczny oraz technologiczny. Pamiętaj, że jeśli chcesz szybko rozpocząć prowadzenie działalności kluczowa jest tu specjalistyczna wiedza. Jako właściciel pewnie nie do końca zdajesz sobie sprawę z pewnych wymagań. Wiesz, że lokale gastronomiczne nie dostają pozwolenia na działalność jeśli nie są dostosowane do osób niepełnosprawnych? Słyszałeś, że istnieje wymóg prawny posiadania oddzielnej szatni dla pracowników? Jak sam widzisz jest bardzo dużo większych i mniejszych przepisów skrupulatnie sprawdzanych przez odpowiednie osoby. Nie daj się zaskoczyć i skorzystaj z usług profesjonalnej pracowni architektonicznej PSW architektura. Tutaj znajdziesz pomoc wysoko wykwalifikowanych specjalistów dbających o każdy nawet najmniejszy szczegół w swoich projektach. Dodatkowo ich wiedza przyda się również przy aranżacji wnętrza. Pyszne jedzenie to jedno, ale musisz pamiętać, że Twoi klienci będą również zwracali uwagę na wystrój. Im będzie on bardziej dopasowany do upodobań klientów tym lepszy będzie odbiór całego lokalu! Skorzystaj z bezpłatnej konsultacji i przejdź do realizacji swoich marzeń!