Jak używać podkładów pod tort?
Wyroby cukiernicze powinny zachwycać nas swoim smakiem. Jednak, poza tym, muszą pięknie się prezentować. Estetyczny wygląd tortu sprawia, że natychmiast zwracamy na niego uwagę i chcemy go spróbować. Nawet najpiękniej wyglądający tort z ciekawymi ozdobami traci na znaczeniu, gdy nie jest prezentowany na odpowiedniej podkładce. Podkłady pod tort mają wiele przydatnych funkcji, a mimo to nadal są one niedoceniane. Dowiedz się, dlaczego podkłady pod tort powinno się używać i jak to robić.
Po co stosuje się podkłady pod tort?
Przygotowany i pięknie udekorowany tort powinno się odpowiednio zaprezentować. Do tego przeznaczone są podkłady pod tort. Jest to bardzo istotny element, bez którego nawet najwspanialszy deser będzie wyglądał na nieskończony i pozbawiony elegancji. Podkłady pod tort poza aspektem wizualnym, zapewniają także bezpieczeństwo wyrobom cukierniczym. Umożliwiają łatwiejszy transport tortu – bez względu na to, czy wypiek jest zapakowany w solidne opakowanie cukiernicze i transportowany, czy jedynie przeniesiony w okolicy jednego pokoju, podkład jest obowiązkowym elementem ułatwiającym to zadanie.
Rodzaje podkładów pod torty
Na rynku dostępne są różne rodzaju podkładów pod tort – wyróżniają się ze względu na typy tworzyw, z jakich zostały wykonane. Najczęściej wykorzystuje się litą, laminowaną polietylenem tekturę, o gramaturze przynajmniej 1050 gsm. Spotkać można także podkłady cechujące się wielowarstwową budową, które mogą udźwignąć nawet bardzo ciężkie wypieki i jednocześnie umożliwiają ich przechowywanie w lodówce. Jednak tego typu podkłady są jednorazowe i po zakończonej konsumpcji deseru trzeba je wyrzucić.
Dla tych, którzy poszukują podkładów do wielorazowego użytku, najlepszym wyborem będą podkłady z drewnianych sklejek czy pleksi. Jest to doskonała opcja dla osób, którym zależy na solidnych i trwałych podkładach. Wysokiej jakości podkłady, które zagwarantują bezpieczeństwo, ale i stylowy wygląd wypiekom, dostępne są na stronie https://torcik.net/kategoria-produktu/niejadalne/transport/podklady/. Szeroki asortyment pozwoli na dopasowanie produktu do danego wypieku i okoliczności.
Jak wybrać odpowiedni podkład?
Podkłady pod tort wybieramy, zwracając uwagę na jego wagę i wymiary, głównie średnicy. Do lekkich tortów lub jako oddzielacz pięter dużych wypieków, sprawdzą się cienkie, tekturowe podkłady. Większe i ciężkie torty powinny być zabezpieczone przez podkłady wykonane z pleksi lub drewnianej sklejki. Przy wyborze podkładu, należy odpowiednio dobrać jego średnice. Podkłady pod tort powinny delikatnie wystawać poza podstawę wypieku. Jest to ważne zarówno ze względu bezpieczeństwa ciasta, jak i estetycznego wyglądu. Bardzo znaczące jest także dobranie odpowiedniego koloru. Barwa powinna pasować do tortu, tak aby całość prezentowała się harmonijnie i zachęcająco.
Podkłady pod tort – dlaczego to takie istotne?
W cukiernictwie każdy szczegół ma znaczenie. Wygląd i bezpieczeństwo tortu to bardzo istotna kwestia, która może nie tylko zaszkodzić wypiekowi, ale i negatywnie wpłynąć na całą uroczystość, na którą był stworzony. Warto więc tego nie lekceważyć i zadbać, aby podkład był profesjonalny i zdał egzamin podczas transportu. Solidna podstawa podkreśli charakter tortu i zapewni mu stabilność.