Jeśli nie wiesz, czym jest „zielony węgiel”, pewnie nigdy nie słyszałeś o pellecie. Wyjaśniamy
Wśród najczęściej używanych paliw stałych wymieniamy najczęściej węgiel, koks i ekogroszek. Poza sporą popularnością, wszystkie wymienione rodzaje opału łączy jeszcze jedna cecha – są one produkowane z nieodnawialnych źródeł energii. Zupełnie inaczej jest natomiast w przypadku pelletu, który znajdziemy w ofercie wielu składów opału. Jeśli ta nazwa nic Ci jednak nie mówi, a właśnie zastanawiasz się nad zmianą pieca lub budujesz kotłownię, więcej dowiesz się z lektury poniższego artykułu.
Pellet produkowany jest z odnawialnych surowców. Brudzi zdecydowanie mniej niż węgiel
Pellet to paliwo stałe w postaci niewielkich granulek, pozyskiwane z biomasy – zwykle z odpadów drzewnych, choć do jego produkcji wykorzystuje się również specjalnie uprawiane w tym celu rośliny, a także odpady pochodzące z rolnictwa. Pelletyzacji podlegają również takie materiały jak słoma łąkowa czy skorupki kokosów. Jest to więc paliwo odnawialne, w przeciwieństwie choćby do węgla czy gazu. Pellet wprowadzono na rynek na początku lat 90. Od tego momentu zapotrzebowanie na ten rodzaj opału tylko rosło, za czym szło oczywiście zwiększenie jego produkcji. Przez niektórych paliwo to nazywane jest „zielonym węglem” – wpływ na to ma nie tylko sposób jego wytwarzania i biodegradowalność, ale również niewielka zawartość popiołu, nieprzekraczająca 0,5% (zużywając tonę pelletu do ogrzania domu, otrzymamy jedynie 5 kg popiołu) oraz niska emisyjność przy spalaniu. Nie trzeba dodawać, że pellet nie brudzi i nie pyli w takim stopniu, jak surowiec wydobywany w kopalniach.
Czym powinien charakteryzować się dobry pellet? Koniecznie sprawdź przed zakupem!
Z biomasy produkowaną z drewna korzystają zarówno elektrownie, jak i prywatne gospodarstwa domowe. W tym drugim przypadku należy pamiętać, że pellet należy spalać w specjalnie przeznaczonych do tego piecach lub kominkach. Niezaprzeczalną zaletą jest to, że dzięki niewielkiemu rozmiarowi granulat można umieścić w podajnikach, w które wyposażane są piece. Wartość opałowa tego paliwa waha się od 15-18 MJ/kg, czyli mniej niż w przypadku węgla czy ekogroszku (ale zdecydowanie czyściej). Przy zakupie pelletu należy zwrócić uwagę przede wszystkim na to, z czego został on wykonany – jeśli postawimy na ten wyprodukowywany wyłącznie z wyselekcjonowanych trocin, możemy być spokojni o jego właściwości grzewcze. Sprawdźmy też koniecznie, czy wszystkie posiadają gładką powierzchnię i są jednakowej wielkości. Nieprzyjemne niespodzianki ominą nas, jeśli w pellet zakupimy w sprawdzonym źródle. W paliwo najwyższej jakości zaopatrzymy się w Składzie Opału „STACH”, obecnym na rynku już od 1999 r. Odwiedź stronę wegiel-stach.pl/wegiel-wroclaw. Firma oferuje pellet w wygodnej formie szczelnie zapakowanych 15-kilogramowych worków.