Projektowanie restauracji – kiedy smaki spotykają się ze spojrzeniem
Przestrzeń wpływa na nasz odbiór rzeczywistości i jest to prosta do zaobserwowania we własnym życiu zależność. Otoczenie warunkuje często nasz humor i podejście do danej sytuacji. Wiedzę to warto wykorzystywać przy projektowaniu wnętrz restauracyjnych czy kawiarnianych – lokale te mają bowiem bardzo określone zadania i ogromny potencjał w ich realizacji.
Zawiesić na czymś oko
Restauracje czy kawiarnie są miejscami, do których przychodzimy dobrze zjeść i spędzić nieco czasu. Zupełnie naturalną konkluzją jest zatem taka, że powinny być to przestrzenie, które do tego spędzania czasu zapraszają. Mylne jest przekonanie, że znaczenie ma tylko kuchnia. Jest przecież popularne powiedzenie, że je się oczami, zatem nasi goście spożywać będą nie tylko dania, ale również całe otoczenie. I jest to dla nas najlepsze pole do popisu, gdyż tworząc przestrzeń, w której jest zawiesić na czym oko i która mówi gościom o samej knajpie więcej i więcej za każdym razem, gdy ją odwiedzają, tworzymy najgorętsze miejsce na kulinarnej mapie naszego miasta.
Spójny charakter
To, czym najbardziej warto kierować się przy projektowaniu wnętrza restauracyjnego to spójna historia nasze marki. Jedzenie, przestrzeń i jego projekt powinny komplementować siebie nawzajem, gdyż to właśnie kreuje najlepszy odbiór u gości.
Spójny charakter to sięganie po takie elementy wystroju, które współgrają z duchem miejsca. A to oznacza, że w przypadku kuchni fusion sprawdzą się na przykład proste, eleganckie rozwiązania. Tradycyjna polska kuchnia odnajdzie się dobrze w otoczeniu drewna, ciepłego światła, historycznych akcentów, odsłoniętej cegły.
Te elementy, które najbardziej tworzą klimat to paleta kolorystyczna oraz światło. Nasycone, mocne barwy będą sygnalizowały o intensywności, świetnie sprawdzą się zatem w kuchni eksperymentalnej, orientalnej czy w miejscach, gdzie serwuje się posiłki popołudniami i wieczorami. Z kolei jasne, lekkie, spokojne kolory na ścianach będą idealne dla miejsc, które największy ruch mają w ciągu dnia, czyli na przykład dla kawiarni. Będą także dobre dla knajp minimalistycznych.
Źródło: https://studioloko.pl/projekt-restauracji
Światło buduje nam bardzo dużą część klimatu, dlatego często zatrudnia się do jego doboru specjalistów. Dobrzy architekci wnętrz potrafią świetnie dopasować światło tak, by najlepiej podkreślało serwowane potrawy i alkohole. I tak na przykład ciepłe, żółte światło sprawdzi się najlepiej przy barze, gdzie serwuje się whisky. Z kolei, kiedy podajemy wina, dobre będzie światło neutralne.
Pamiętajmy, że w restauracjach jest zazwyczaj kilka rodzajów oświetlenia. Jest na przykład światło ogólne, które służy do oświetlenia dróg komunikacyjnych. Akcentujące będzie zaś podkreślało wystrój wnętrza i ważne jego elementy.
Pomoc projektanta
Jeśli nie mamy doświadczenia w projektowaniu wnętrz, warto skorzystać z pomocy projektanta. Wnętrza komercyjne mają określone wymagania, zaś zły projekt może pokrzyżować nam plany na odniesienie sukcesu. Architekt wnętrz pomoże nam w powołaniu naszej wizji do życia.