Uczniowie nyskiego Ekonomika podnoszą swoje kwalifikacje
Kolejna grupa uczniów Zespołu Szkół Ekonomicznych w Nysie ukończyła profesjonalny kurs kelnerski. Prowadzony był przez Jana Jakimowicza – specjalistę ze Stowarzyszenia Kelnerów Polskich, wicemistrza Polski kelnerów, certyfikowanego trenera.
W trakcie szkolenia młodzież pogłębiła wiedzę i umiejętności w zakresie fachowej, kompleksowej obsługi konsumenta w zakładach gastronomicznych, a także podczas konferencji, targów, bankietów czy przyjęć okolicznościowych.
Podczas szkolenia uczestnicy poznali zasady etyki i kultury zawodowej, kształtowane były prawidłowe postawy, sposoby komunikowania się i reagowania na życzenia konsumenta.
W części praktycznej kursanci poznali sposoby rozkładania obrusów, naukę odpowiedniego noszenia tacy oraz trzymania talerzy. Dowiedzieli się również jak zaprezentować wino.
Przeszkolonych zostało 30 osób.
fot. Barbara Maroszek