Wzmacnianie odporności z Ajurwedą. Naturalne metody dla każdego
W ostatnim czasie wiele się mówi o odporności. Pracujemy na nią przez lata, wzmacniając organizm zdrową dietą, podejmowaniem aktywności fizycznej i regeneracją. Nie zawsze układ immunologiczny jest silny: jego osłabienie przejawia się podatnością na infekcje, które szczególnie dają się we znaki jesienią i zimą. Żeby nie dopuścić do spadków odporności, należy o nią dbać przez cały rok. O tym, jak to robić naturalnymi metodami, mówi Ajurweda – starohinduski system medyczny.
Związek między dietą a zdrowiem i samopoczuciem jest niepodważalny
Ajurwedyjskie metody zapobiegania chorobom w dużej mierze sprowadzają się do zmian na poziomie sposobu odżywiania. Dieta każdego człowieka powinna być dostosowana do doszy, jaka dominuje w jego organizmie. Określenie typu konstytucjonalnego jest niezbędne, aby podjąć odpowiednie działania. Inaczej będzie wyglądać dieta dla Kaphy, Pitty oraz dla typu Vata. Kluczowe jest tu przeobrażenie nawyków jedzeniowych w taki sposób, żeby to co jemy, równoważyło nas wewnętrznie. Między innymi o tym właśnie naucza Ajurweda. Choć niczego nie zakazuje, stanowi swoistą instrukcję życia w zgodzie z samym sobą – i co najważniejsze – w zdrowiu.
Ajurwedyjscy uczeni podkreślają, że zachodzi ścisły związek między mózgiem i jelitami. Gdy flora jelitowa jest w dobrej kondycji, człowiek cieszy się dobrym samopoczuciem. Jeśli zaś występują problemy z trawieniem, a organizm potrzebuje oczyszczenia, czujemy się ciężko, źle i brakuje nam chęci do życia. W procesie wzmacniania naturalnej odporności przydatne okazuje się zrezygnowanie z cukru oraz chemicznej, przetworzonej żywności. Należy spożywać to, co służy naszemu ciału, zapominając o szkodliwych produktach. W Ajurwedzie niezmiernie ważne jest również przestrzeganie rutyny dnia. Chodzi m.in. o jedzenie o stałych porach, a także codzienne oddawanie się medytacji, wykonywanie ćwiczeń fizycznych i przeprowadzanie zabiegów pielęgnacyjnych. Wszystkie z powyższych czynności stanowią naturalne lekarstwa, pomagające wzmocnić organizm przez uzyskanie stanu wewnętrznej równowagi.
Ajurwedyjskie suplementy diety i dobroczynne zioła na odporność
W trosce o samopoczucie i znakomitą odporność, Ajurweda zaleca suplementację ziołowymi produktami na bazie indyjskich roślin. Zawierają one sproszkowane zioła, ekstrakty z kwiatów oraz przyprawy, które przyjmowane w odpowiednich proporcjach, chronią organizm przed infekcjami. Zaopatrując się w ajurwedyjskie suplementy diety trzeba zwracać uwagę na miejsce, w którym dokonujemy zakupu. Wybierajmy wyłącznie oficjalnych dystrybutorów – np. Sklep DEVA Harmony . Uważajmy natomiast na sprzedawców, oferujących produkty w podejrzanie niskich cenach, gdyż najczęściej nie mają one nic wspólnego z oryginalnymi suplementami z Indii. Takie kompozycje ziół, jak Ashwagandha, Giloy czy Chyawanprasha warto uzupełnić odżywczymi koncentratami, np. sokiem z Amli, czyli agrestu indyjskiego. Zapoznaj się z zasadami dbania o odporność z Ajurwedą i przygotuj swój organizm do walki z wirusami, bakteriami i grzybami.