Konkurs „Wielkanocne tradycje kulinarne”
Komisja konkursowa odwiedziła pierwsze dwa Koła Gospodyń Wiejskich, które zgłosiły się do powiatowego konkursu „Wielkanocne tradycje kulinarne”. Na czele komisji stanął starosta nyski, Andrzej Kruczkiewicz.
Konkurs „Wielkanocne tradycje kulinarne” polega na przygotowaniu świątecznej, wielkanocnej potrawy. Komisja konkursowa ocenia nie tylko walory smakowe, ale także wizualne i pomysłowość.
W ramach inicjatywy panie z KGW z Piątkowic przygotowały kolorowe „Piątkowickie jaskółcze jaja o różnych smakach”. Z kolei panie z KGW z Puszyny zaprezentowały „Pasztet z królika na marynowanej słonince z sosem z runa leśnego i sałatką z roszponki podane z pieczywem”,
Przypomnijmy, że nagrodą w konkursie są bony na zakup sprzętu AGD. Za pierwsze miejsce Starostwo Powiatowe w Nysie przekaże bon o wartości aż 3 tysięcy złotych.
fot. Starostwo Powiatowe w Nysie